Rondó Kft - Szakértelem az ESD védelemben

DFM – Piacvezető megoldás az elektrosztaikus töltődésből eredő hibák észlelésében

Minden SMD beültetést végző vagy ESD érzékeny komponenseket összeállító gyártócégeknél fontos az ESD hibákból származó károk minimalizálása, valamint az okok feltárása. A Rondó Kft. által fejlesztett – a piacon egyedülálló – DFM automata térerősség mérő rendszere megoldást jelent az elektrosztatikus feltöltődések és a gócpontok kiszűrésére, akár olyan helyeken is, ahol kézi beavatkozásra nincs lehetőség. A fejlesztés az InnoElectro 2024 kiállításon debütált, ahol a látogatók élőben is megtekinthették a bemutató rendszerünket, de ha erről lemaradtál, itt most elolvashatod a legfontosabb információkat.

A DFM rendszer folyamatos információt biztosít a felületei elektrosztatiukus potenciálról, nem kell a termelési folyamatot megállítani és kézi méréseket végezni. Segítségével csökkenthető az ESD hibákból származó selejt szám és ezáltal a vele járó költség is. A DFM rendszer segítségével gyorsan és automatikusan ellenőrizhető a gyártási folyamatban, hogy egy adott munkafolyamatot követően történt-e káros elektrosztatikus feltöltődés a PCB-n (pl. SMD beültetést követően).

Könnyen azonosítható gócpontok, hatékonyabb hibaelhárítás, csökkenő selejtköltség

A térerősség mérést követően vizuálisan megjeleníti a feltöltődések pontos helyét és mértékét. Így segíti az okok hatékonyabb feltárását és lokalizálását is. Az ESD hiba észlelése esetén optikai visszajelzést ad (jelző fény), jelezve a problémát és lehetőséget adva a beavatkozásra. Ezen felül digitális jelzést is küldhet a gyártócég saját hálózatán belül, vagy összeköthető a Rondó Kft. által fejlesztett ESDONE – ESD Koordinátori szoftverrel is, riasztva a gyártócég ESD koordinátorát a probléma fennállásáról. Ezáltal a gyártási folyamat során keletkező ESD hibák szűrhetők.

A rendszer kialakítható és használható önálló egységként, időszakos vagy alkalmi ellenőrzéshez és teszteléshez, de egyedi gyártósorokba is integrálható, így biztosítva a folyamatba épített minőségellenőrzést a gyártási lassítása nélkül.

A saját fejlesztésű gépet, saját fejlesztésű szoftver vezérli

A DFM rendszer részét képező vezérlő szoftver a Rondó Kft. saját fejlesztése. Az indítását követően a mérési folyamat teljesen automatikus. A mérendő alkatrészek (PCB-k) mérési területre történő beérkezését követően indulnak a mérések. A mérési sebesség a gyártósor sebességének megfelelően állítható.


A rendszerben előzetesen létrehozhatók PCB profilok, melyek tartalmazzák, az adott PCB-hez tartozó dimenzió adatokat, sztatikus töltődésre vonatkozó limit és küszöb értékeket, valamint a mérési paramétereket. Így adott profil kiválasztásával gyorsan lehet igazodni az aktuális gyártáshoz. A szoftverben lévő „műszer kalibrációs profil” segítségével könnyen elvégezhető a gyártósori kalibrálás.

A mért értékek egy térerő térképen jelennek meg (vörös: pozitív töltés eltérés; zöld: határértéken belüli töltődés; kék: negatív töltés eltérés), így vizuálisan is könnyen kiértékelhető, a problémás gócpontok jól behatárolhatók a PCB-k felületén.


A szoftverben a hálózati elérés biztosított így a rendszer a gyártócég hálózatára kötve távolról is kezelhető, valamint a LOG adatok feldolgozhatók (PC, mobil eszközön keresztül). A szoftver a hagyományos csatornákon túl (email értesítés) kommunikálhat az ESDONE koordinátor szoftverrel is, így közvetlen riasztás tud küldeni a vállalat ESD koordinátorának, lehetőséget adva a közvetlen beavatkozásra.


Egyéb funkciók

  • Érzékelési tartomány korrekciós funkció: A mérendő objektum paramétereinek megadásával jelentősen növelhető a mérési pontosság.
  • Kulcszár funkció: megakadályozza a helytelen műveleteket, például a beállított érték véletlen megváltoztatását.
  • Nullpontbeállítás: A mért feszültség leolvasása nullára állítható.

Technikai adatok

  • Mérési távolság (mm): 3-30
  • Érzékelési rádiusz (mm): 20-100
  • Névleges mérési tartomány (V): ±400
  • Opt. futószallag sebesség: 10-100 mm/s (max. 150 mm/s csökkentett felbontás mellett)
  • Hálózati elérés biztosított, integrálható a vállalati IT rendszerbe

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!