Rondó Kft - Szakértelem az ESD védelemben

Sztatikus elektromosság

Nap mint nap találkozhatunk a sztatikus elektromosság következményével, amikor például fém tárgyat megérintve a kisülés hatásaként kisebb-nagyobb csípést érzékelünk.

A hétköznapokban apró bosszúságot okozó elektrosztatikus kisülések komoly anyagi károkat okozhatnak az ipari termelésben. Például egy elektronikai áramkör, vagy alkatrész nem megfelelő műanyag zacskóba, vagy ládában történő tárolása, mozgatása.

Mit nevezünk sztatikus elektromosságnak?

Sztatikus elektromosság az elektromos töltések az anyag felületén létrejövő egyensúlyhiánya. Sztatikus töltés abban az esetben jön létre, ha elektronok válnak ki az atomból, ami így pozitív töltésűvé válik. Míg a kiszakadt elektronok más atomokhoz csatlakozva negatív töltést eredményeznek. A legjellemzőbb oka ennek a folyamatnak az anyagok súrlódása, szétválasztása, aminek következtében elektrosztatikus töltés keletkezhet. Másik ok lehet, amikor a szigetelő-, vagy egy elszigetelt vezető anyag elektromos térben töltődik fel influencia hatására.

Az anyagokat a feltöltődési jellemzőik alapján sorolták az un. triboelektromos sorozatba.

A sztatikus töltések által okozott problémák vizsgálatakor jellemzően nem a keletkező töltések polaritását, hanem az elektrosztatikus töltés nagyságának meghatározását kell szem előtt tartani.

A feltöltődött anyagok magukhoz vonzzák a port, szennyező részecskéket, ami az esztétikai hibán túl gyártástechnológiai problémákat is okozhat. A védekezés során célszerű a töltés keletkezésének megakadályozása, ill. a töltések kontrollált elvezetése.

Miért káros az elektrosztatikus kisülés

A töltéssel rendelkező, eltérő elektrosztatikus potenciálú anyagok között egymáshoz közelítve jellemzően kontaktus során valósul meg a töltés kiegyenlítődés. Ez a folyamat az elektrosztatikus kisülés, ami egy kontrollálatlanul lezajló, nagyon gyors töltésáramlás. A töltés kiegyenlítődés egyrészt robbanásveszélyes helyzeteket teremthet, másrészt komoly károsodásokat okozhat az érzékeny elektronikai eszközökben.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!