Rondó Kft - Szakértelem az ESD védelemben

Számítógép szervizek ESD védelme

A számítógépek javításakor kritikus tényező az elektrosztatikus kisülés, ami sokszor érzékelhetetlen formában teszi tönkre az éppen szervizelt PC-t.

Hogyan károsodhatnak a számítógépek a javítás alatt?

A különböző anyagok súrlódása, szétválasztása során elektrosztatikus töltés keletkezhet azok felületén, ami más potenciálú testekkel érintkezve kisülést eredményez. Mindez akár olyan hétköznapi események során is kialakulhat, ha például valaki feláll az irodai székből, illetve az eszközök asztalon való mozgatásától. Ezekben az esetekben akár több ezer voltos kisülés is történhet.
A feltöltődött anyagok közötti kisülés akár észrevétlenül is lezajlik, emiatt az elektronikai berendezéseket szerelő személy nem is érzékeli az integrált áramkörök alkotórészeinek meghibásodását. A károsodás bekövetkezhet akár úgy is, hogy a számítógép még működőképes, de a meghibásodott alkatrészek következtében időszakos zavar, bizonytalan működés léphet fel.

Mi az az ESD védelem?

Az elektrosztatikus kisülés, azaz Electrostatic Discharge (ESD), egy rendkívül gyors elektromos töltés áramlás a potenciál különbség kiegyenlítése végett.
A számítógép gyártó-, szerelő üzemek, szervizek számára elengedhetetlen fontosságú az ESD védett munkahelyek kialakítása. Az elektrosztatikus kisülésekre érzékeny elektronikai eszközök, alkatrészek védelme érdekében kizárólag speciális (vezetőképes, vagy disszipatív) anyagokból előállított termékeket lehet használni, illetve gondoskodni kell a töltésképződés megakadályozásáról, és a sztatikus töltések elvezetéséről.

Az ESD védett munkakörnyezet kiemelt területei:

Az elektrosztatikus feltöltődés figyelmen kívül hagyása jelentős minőségi problémákhoz vezethet, amelynek utólagos kiszűrése és javítása gyakran nehézkes és költséges.


Szakembereink segítséget nyújtanak a kritikus tényezők feltárásában, az ESD védett munkahelyek kialakításában, az ESD szabványoknak való megfelelés megvalósításában.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!