Rondó Kft - Szakértelem az ESD védelemben

Miért lehet fontos az ESD védelem?

Az elektronikai termékek kezelése, gyártása során fellépő sztatikus elektromosság komoly veszélyeket jelenthet az előállított eszközökre, beépítésre kerülő alkatrészekre, a javított berendezésekre.

Az elektrosztatikus feltöltődés figyelmen kívül hagyása jelentős minőségi problémákhoz vezethet, amelynek utólagos kiszűrése és javítása gyakran nehézkes és költséges.

A káros feszültség leggyakrabban az anyagok súrlódásakor, az érintkező felületek szétválasztásakor keletkező töltésszétválás, ill. a feltöltött anyagok által létrehozott influencia révén jön létre.

Mindez például egy termék hagyományos asztal felületről való felemelésével is keletkezhet, vagy akár a veszélyeztetett alkatrészeket kezelő személy székről való felállásával.

Az ESD-ről dióhéjban

Az elektrosztatikus kisülés, azaz Electrostatic Discharge, egy rendkívül gyors elektromos töltés áramlás a potenciál különbség kiegyenlítése végett. Ez a folyamat a feltöltődött anyagok között akár észrevétlenül is lezajlik, mi emberek nem is érzékeljük.

Az elektrosztatikus feltöltődések akár az anyagok szétválása miatt, akár az influencia hatás miatt is létrejöhetnek.

Az elektronikai eszközök és azok alkotórészei, – mint pl. az integrált áramkörök, FET-ek, SMD alkatrészek – nagyon alacsony feszültség változás hatására is károsodhatnak.

A termékek, eszközök biztonságos gyártása, kezelése miatt az elektronikai üzemek, szervizek számára kiemelten fontos olyan ESD program összeállítása, EPA területek kialakítása, ESD védett eszközök használata, és nem utolsósorban a dolgozók ESD védelmi képzése, amely révén elkerülhető a sztatikus feltöltődésből eredő károsodás.

A Rondó Kft munkatársai a teljes ESD védelemben segítik Önöket, az oktatásoktól a tervezésig, a laboratóriumi anyagvizsgálatoktól a gyártósori auditig, a legegyszerűbb ESD védelmi terméktől a komplett gyártósor kialakításáig.

ESD károk mérséklése

A következő felsorolás tartalmazza a legfőbb intézkedéseket, mellyel az elektrosztatikus kisülés esélye csökkenthető:

  • A kisülésre érzékeny alkatrészek (ESDS) csak ESD védett területen (EPA) kezelhetők.
  • Kerüljük az elektrosztatikus feltöltődést
  • Biztosítsuk az emberi földelést csuklópánton, cipőn, padlón keresztül.
  • Viseljünk begombolt disszipatív ruházatot, köpenyt.
  • Mellőzzük az elektrosztatikusan feltöltődő anyagokat, mint a hagyományos PE, PVC, PS stb..
  • Ne tegyük ki az ESDS termékeket 100 V/cm-nél nagyobb elektrosztatikus mezőnek.
  • Csak tanúsítvánnyal rendelkező ESD védett csomagoló – és szállítóanyagokat alkalmazzunk.
  • Rendszeresen ellenőrizzük az EPA területen használt eszközök, berendezések állapotát.
  • Folyamatosan oktassuk és ellenőrizzük munkatársainkat.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!