Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Mi a FAM?

A feszültég alatti munkavégzést szabályait a a 72/2003. (X. 29.) GKM rendelet tartalmazza. A FAM vagyis a feszültség alatti munkavégzés jelentése nem más, mint olyan tevékenység, ahol a villanyszerelőnek meg kell érintenie a feszültség alatt álló részeket.

Fontos tisztázni, hogy mikor tekintünk egy berendezést feszültség alattinak. A berendezés addig nem fezsültség mentes, amíg a következő összes feltétel nem teljesül:

  • A berendezés ki van kapcsolva, le van választva
  • A be- és visszakapcsolás meg van akadályozva, le van tiltva
  • Ellenőrizni kell, hogy a feszültségmentes állapot fent áll-e
  • A visszamaradt töltéseket ki kell sütni földeléssel, ill. rövidre zárással.
  • A feszültségmentes részt körül kell keríteni.

Ha a fentiek teljesültek, a berendezés nincsen feszültség alatt.

A FAM munkavégzés igen szigorú szabályokhoz van kötve. Kizárólag olyan 18. életévét betöltött személy végezheti, aki rendelkezik FAM vizsgával, illetve részesül elsősegély-nyújtási oktatásban. A munkavégzés során legalább két ember legyen jelen, ebből egyikük a megfigyelő, aki figyel a másik mozdulataira.

A munkálatokhoz tartozó eszközöknek rendelkezniük kell FAM engedéllyel. FAM biztosság által elfogadott laboratóriumnak kell az eszközöket bevizsgálni, majd egy minősítő lapot kiállítani.

A feszültség alatti munkának nagyon szigorú sorrendje van. A munkát csak írásbeli megbízással és érvényes FAM tevekénységre érvényes engedéllyel lehet elvégezni.

A munka megkezdése előtt kötelező ismertetni a munkavégzés menetét:

  1. A munka sorrendjét és az elvégezendő feladatot
  2. A munka során használt technikát és a használt eszközöket
  3. Azt, hogy milyen állapotban van az erősáramú berendezés
  4. Munkakörülményeket
  5. Minden dolgozó személyes feladatát meg kell határozni

A Rondó Szerszámszaküzlet összeállított egy olyan készletet, ami tartalmaz minden olyan szerszámot, és munkavédelmi eszközt, ami a FAM képzéseken való részvételhez és a vizsga sikeres letételéhez szükséges.

A FAM vizsgához szükséges szerszámokat tartalmazó szettet az alábbi linket tudod megvásárolni webshopunkból!

Rondó FAM Vizsga Szerszámkészlet

További információkat is olvashatsz a FAM képzésekről és a képzésekre szánt szerszámkészletünkről a következő blog bejegyzésünkben.

Ezen felül a Rondó szerszámkereskedelemben megvásárolhatók további a feszültség alatti munkavégzéshez szükséges eszközök és védőfelszerelések. Szigetelt csavarhúzók, különböző szerszámkészletek és munkavédelmi eszközök széles választékban!

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!