Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Benning PV 2- Napelemek szakértője

PV 2 Mérőeszköz napelemes rendszerek telepítéséhez
Megvásárolható a webshopunkban itt.
A napelemes energiaellátó rendszerek napjainkban egyre népszerűbbek, mert bár a telepítési költségük nagy, de az költség megterülése után „ingyen” áramhoz juthatunk hozzá.  De mi is az a napelem?

A napelem, egy olyan eszköz, ami fotonbefogást közvetlenül villamosenergiává alakítja. Az átalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelése során, mozgásképes részecskéket generál, amiket a napelemben található elektrokémiai potenciálok rendezett mozgásra kényszerítenek.  Ez a jelenség nem csak napfénnyel működik, bármilyen megfelelő fénysprektummal rendelkező fényforrás képes létrehozni.

Többféle napelem létezik:

  • Monokristályos szilícium napelemek: a legmodernebb panelek hatásfoka 18 %, legnagyobb teljesítménye merőlegesen beeső napfény esetén képes leadni
  • Polikristályos szilícium napelemek: olcsóbban a monokristályos társaiknál, azonban a hatásfokuk is alacsonyabb, 15 % körül van, de a gyengébb fény is képesek hasznosítani.

A napelemek még optimális beesési szög mellet sem fognak tudni maximális teljesítményt nyújtani. Ennek oka az olyan környezeti körülmények, hogy lemegy a Nap, felhős az ég, egy fa árnyékot vet. Emiatt szükségünk egy pufferre, azaz egy átmeneti energiatárolóra, amivel áthidalhatjuk a napfénymentes időszakokat. Ezen kívül inverterrel hasznosítható a napelem által termelt energia. A napelem egyenáramot termel ezt alakítja át az inverter váltakozó árammá és táplálja vissza a hálózatba. Ehhez azonban szükséges az elektromos   művek engedélyére.  Ha helytelenül van földelve a napelem, vagy nincs bekötve, akkor inverter nem fog elindulni. A földelési ellenállás mérésével a szakember ellenőrzi, hogy megfelelően legyen földelve a rendszer.

A napelemek telepítése egy jól megtervezett folyamat során történik. Nem mindegy, hogy az adott épület milyen tetővel rendelkezik. Figyelembe kell venni, hogy milyen a tető típusa, dőlésszöge, tájolása. A legtöbb energiát a déli fekvésű tetőkre telepített napelemek képesek létrehozni. Sajnos a lapos tetők az esetek nagy részében alkalmatlanok arra, hogy napelemeket helyezzünk rá.

Benning vállalat lépést tart a környezetbarát technikák fejlődésével. A napelemek telepítése során számos mérést kell elvégezni, illetve a karbantartások során is nagy segítség a szakemberek számára a PV 2 mérőeszköz, amely megfelel a DIN EN 62446 mérési szabványnak.

A műszer számos tesztet képes elvégezni:

  • földelési ellenállás mérés
  • szigetelési ellenállás mérése
  • kétpólusú ellenállás mérés
  • feszültség jelzése a maximális ponton
  • modulok vagy PV sorok nyitott áramkörű feszültségének mérése
  • Benning SUN-t csatlakoztatva hőmérséklet mérés

Ezeket a méréséket a műszer automatikusan elvégzi.

Benning Solar szoftverrel könnyen rögzítheti a mért adatokat, ezek elmenthetőek CSV formátumban és kielemezhetőek MS Excel alkalmazásban.

A készülék csatlakoztatható NCF-vel rendelkező Android alapú okostelefonhoz, így kihasználva a Benning PV Link alkalmazást. Mért IV és PV kijelzése koordináta rendszerben. Képes a PV modul gyártója által megadott hozzávetőleges értékekkel összehasonlítani a mért teszt eredményeket.  Az eredmények PDF-be konvertálhatók, a könnyebb továbbítás érdekében. Az Applikáció az Android Store-ban ingyenesen letölthető.

 

A műszer PC szoftverrel, táskával, krokodilcsipesszel, illetve USB – és mérőkábelekkel van szállítva.

Műszaki adatok:

Kijelző grafikus
Földelési ellenállás 0,05 – 199 Ω
Teszt feszültség ± 200 mADC
Nyitott áramkörű feszültség 5 V – 1000 VDC
Védővezeték 0,05 mA – 20 mA
Rövidzárlat tesztelése 0,5 A – 15 A DC
Szigetelési ellenállás 0,5 M Ω – 199 M Ω
AUTO mérés 1 +/-,Uo/Is/c, Riso
AUTO mérés 2 I-V, P-V
AUTO mérés 3 Mérés 1+2
DC áram/AC áram 0,2 A – 40 A DC/AV
PV modul/Külső hőmérséklet – 30 °C – +125 °C
Feszültség 30 V- 440 V AC/DC
Memória 999 adat rekord
Interface USB/RADIO/NFC

Ár: 771.705 Ft

A Benning PV 2 megvásárolható szaküzletünkben a Győr, Puskás Tivadar 4-es szám alatt, a Berger udvarban, vagy a weboldalunkon:

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!