Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Multiméter, lakatfogó, feszültségkémlelő – mik ezek, mire használják?

A műszergyártók által gyártott mérőeszközöknek se szeri se száma, így egy laikus számára nehéz lehet eligazodni, hogy milyen eszközre is lehet szüksége.

A digitális multiméterek számos mérési funkcióval rendelkeznek, minden modell másra képes, de legtöbbször egyen- és váltakozó áramú áramerősséget, és feszültséget mérnek. Ezen kívül lehet frekvenciát, szigetelési -és földelési ellenállást, kapacitást mérni, illetve diódák tesztelésére és áramköri folytonossági vizsgálatokra is.  Egyes modellek alkalmas a hőmérséklet mérésére is. Felhasználási terültét tekintve ellenőrizni lehet vele az elektromos hálózatokat, elektronikus alkatrészek paramétereit. Nagy áramterheléses hálózatokon, illetve olyan rendszerekben, ahol nincs lehetőség szétkapcsolni a hálózatot, ott lakatfogót érdemes használni. A lakatfogók az áramátalakítók elvén működnek. Előnyük, hogy érintés nélkül mérnek, azaz a lakatfogó karjaival elég körbe fogni a vezetéket, és kijelzőn megjelennek a mérés adatai. A nehezen hozzáférhető helyeken is érdemes inkább lakatfogót használni. A modern lakatfogók már képesek az egyenáram, és a váltakozó áram mérésére, illetve számos kiegészítő funkcióval is el vannak látva, modelltől függően.

A feszültségvizsgálók egyszerűbb eszközök, amelyek az egyen-és váltófeszültség jelenlétét mutatják ki fémes érzékelés nélkül, általában kis távolságról. Általában a csatlakozókban, vezetékekben lévő hálózati feszültség ellenőrzésre szolgál. Adott esetben a hálózat esetleges hibáit is (vezeték szakadás, törés) ki lehet mutatni vele.  Az újabb modellek LCD kijelzővel is rendelkeznek, és hangjelzéssel figyelmeztetnek a feszültség jelentétére.

 

Benning vállalat neve a szakemberek számára ismerősen csenghet, hiszen prémium minőségű mérőeszközöket forgalmaznak.  A német márka termékei más társaihoz képest pontosabbak, strapabíróbbak, gyári kalibrálással rendelkeznek, illetve kiterjedt szervizhálózattal rendelkeznek.  A mérőműszereket hitelesítik is, vagyis az ügyfél kérésére beállítják a műszer, hogy egy adott tartományban mérjen. A következőkben három különböző típusú mérőműszert mutatunk be, hogy jól láthatóak legyen a különbségek a felhasználási terület, illetve mérések típusai között.

MM 2 DIGITÁLIS MULTIMÉTER

A Benning MM 2 egy digitális multiméter, minőségi anyagból készült, gumírozott tokkal, a biztosabb fogás érdekében.  CAT III 600 V mérési kategóriába tartozik, tehát használhatjuk fixen a hálózathoz kötött eszközöknél is. Az alábbi táblázat segít eligazodni a különböző mérési kategóriák között:

CAT I CAT II CAT III CAT IV
Hálózathoz nem csatlakozó elektromos áramkörök Konnektorba dugott eszközök, melyek kisfeszültségre vannak csatlakoztatva Fixen hálózathoz kötött eszközök, elosztóterminálok Fogyasztásmérők, kapcsolószekrények

 

Képes elvégezni alapvető méréseket:

 • Feszültségmérés:
  • AC: 100 μV – 750 V tartományban
  • DC: 100 μV – 1000 V tartományban
 • Váltakozó áram mérése (AC): 0.1 μA – 20 A tartományban
 • Egyenáram mérése (DC): 0.1 μA – 20 A tartományban
 • Dióda teszt
 • Folytonosság vizsgálat, azaz a védővezeték vizsgálata
 • Ellenállás mérés: 0.1 Ω – 20 MΩ tartományban

 

A mérőműszer által megjeleníthető érték 31/2 digit, mérési pontossága pedig 0,5 %.

CM 1-3 LAKATFOGÓ

Benning CM 1-3 lakatfogó mérési képességeit tekintve hasonló, mint az MM 2, azonban a CAT V 600 V mérési kategóriába tartozik, vagyis használható kapcsolószerkények, fogyasztásmérők vizsgálata során.  Beépített feszültségmérő szenzorral rendelkezik, amely felvillanó piros LED-el és hangjelzéssel figyelmeztet a feszültség meglétére. Kábelszakadásokat kereshetünk, vagy meghibásodott lámpákat vizsgálhatunk szabadon lévő vezetékeken (pl. kábeldob, fényfüzér) a fázisvezetőről megtáplálva. Mérőzsinór csatlakoztatható hozzá, így akár multiméterként is használható.  Mérési pontossága 1 %. A következő mérésekre alkalmas:

 • Feszültségmérés AC: 0.1 V – 750 V, DC: 0.1 V – 1000 V tartományban
 • Váltakozó áram mérése: 100 mA – 200 A tartományban
 • Ellenállás mérése: 0.1 Ω – 20 MΩ
 • Folytonosság és dióda teszt elvégésére alkalmas

HOLD gombot megnyomva pedig a mérés a kijelzőn hosszabb ideig látható.

DUSPOL DIGITAL

A Benning legrégebbi termékei közé tartozik a DUSPOL sorozat tagjai.  1948- óta kapható a piacon, ami bizonyítja a márka megbízhatóságát, és prémium minőségét.  A DUSPOL Digital TRUE RMS mérési módszerrel rendelkezik.  Biztonságosan használható 1000 V AC/DC -ig.   IP 65-ös védettséggel van ellátva. Többféle mérésre is lehet használni, nem csak egyen és- váltakozóáram kimutatására alkalmas

  • Ellenállás mérése: 0.1 kΩ – 300 kΩ tartományban
  • Dióda teszt: 0.3 – 2.0 V
  • Folytonosság vizsgálat: 0 – 100 kΩ tartományban
  • Fázisszekvencia teszt zöld LED jelzéssel (jobbra/balra)
  • Polaritás teszt: LCD (+/-)
  • Frekvencia mérése: 1 – 1000 Hz
  • Terhelés kapcsolás nyomógombbal: IS = 550 mA (1000 V) 30 mA RCD

 

 

 

ÖSSZEHASONLÍTÁS:

Az alábbi táblázatban pedig jól láthatóak a különböző műszerek tulajdonságai. Összehasonlítva észrevehető, hogy mind három eszköznek más-más a felhasználási területe, így mielőtt vásárolnánk, gondoljuk végig, hogy mire szeretnénk használni!

Benning MM 2 Benning CM 1-3 Duspol Digital:
Kijelző LC 2000 LC 2000 LED/LCD
Pontosság 0,5 % 1 %
AC áram 100 μV – 750 V 100 mA – 200 A
DC áram 100 μV – 1000 V
AC feszültség 0.1 μA – 20 A 0.1 V – 600 V
DC feszültség 0.1 μA – 20 A 100 mA – 400 A
Ellenállás 0.1 Ω – 20 MΩ 0.1 Ω – 20 MΩ 0.1 kΩ – 300 kΩ
Folytonosság/Dióda igen Igen 0.3 – 2.0 V
Mérési módszer RMS RMS
Mérési kategória CAT III 600 V CAT V 600 V

 

A cikkben bemutatott eszközöket a szaküzletünkben megvásárolhatják, a Győr, Puskás Tivadar u. 4 szám alatt, Berger udvarban.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!