Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Téli metszés a BOSCH-al

Ha bár még csak január van, alig köszöntött be az Új Év, a kertben így is rengeteg munka akad a hobbykertészek számára. 

A fák metszése nem holmi földtől elrugaszkodott dolog, főleg nem télen.  Sokkal könnyebb dolgunk van, ha fákon már nincsenek levelek, az ágak könnyebben átláthatóak.  A téli időszakban figyeljünk arra, hogy a hőmérséklet ne legyen kevesebb mint – 5 °C.  Az ilyen napokat bőven ki lehet használni a csonthéjasok, gömb alakú fák, bogyósok metszésére. Érdemes előre dolgozni, hiszen akkor nyáron kevesebbet kell foglalkozni a fák lombjával, elég csak kissé szellősebbé tenni azokat.

Az ágak metszésekor nem elhanyagolható a megfelelő szerszám kiválasztása. A nagyon vastag ágakhoz inkább használjunk ágvágót, azonban a vékonyabb ágakhoz nyugodtan használjunk metszőollót. Ma már könnyedén, akár erőkifejtés nélkül is, egy gombnyomásra is elvághatunk egy ágat, a BOSCH ProPruner akkus metszőollóval. Ergonomikus kialakításának köszönhetően alkalmas arra, hogy hosszabb ideig legyen használva. Szénkefe nélküli motorja nagyobb hatékonyságot biztosít.  A LED-es kijelző folyamatosan tájékoztatja a felhasználót, így lesz biztonságos a metszőólló használata.  A töltéssel sem kell bajlódni, hiszen több 4500 vágás lehet vele ejteni egy töltéssel.

Műszaki adatok:

Feszültségosztály 12 V

Akkumulátor 3,0 Ah

Max. vágási kapacitás 25 mm

Tömeg (akku nélkül) 0,8 kg

Méret (h x sz x m) 311x110x56 mm

 

Hogyan kell metszeni a gyümölcsfákat?

Mindig a rügy elágazásánál kell metszeni, mert ez az a rész a faágon ahol a rügyből új hajtás nő ki. Attól függően milyen formát szeretnénk adni a fának, úgy kell megválasztani a metszési pontokat. Ha magasabb fát szeretnénk, mert kicsi a hely, akkor felfelé növekedő rügynél kell az ágat elvágni. Széles oldalra növekedő formát szeretnénk kapni, akkor az oldalra növekedő rügyeknél kell elmetszeni az ágat.  Ügyelni kell rá, hogy fa szellős legyen, de határozott legyen, ez teszi lehetővé, hogy sok termést hozzon.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!