Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Tavaszi teendők – fák metszése

A tapasztalt hobbikertész már tudja, hogyan, és mikor kell a gyümölcsfákat megmetszeni. Ez a cikk nem nekik szól, hanem kezdő, de elhivatott embereknek, akik most kóstolnak bele a kertészkedés örömeibe.

A legidőigényesebb munka a fák megmetszése a kertben, de miért is olyan fontos ez? A metszéssel arra ösztönözzük a növényt, hogy új hajtásokat hozzon, ezzel nagyobb termőkapacitást érve el.

Mikor érdemes metszeni a gyümölcsfákat?

Metszés előtt érdemes a fák törzsét, ágait átdörzsölni egy drótkefével, hogy eltávolítsuk a kéreg alatt megbújó kártevőket. Az összeaszott, le nem hullott gyümölcsöket el kell távolítani, mert könnyen megbetegítheti a fát.

Sokan alkalmazzák a téli, nyugalmi állapotban lévő metszést, azonban ez a csonthéjasok számára veszélyes lehet, mert a sebzéseken keresztül bejuthatnak a kórokozók fákba. A tökéletes időpont a kajszi az őszibarack és társai számára, a rügyfakadás utáni időpont, az sem baj, ha már virágba borult a fa. A másik alkalmas időpont a szüretelés utána időszak.  Az almatermésűeket nem veszélyezteti a gutaütés kórokozói, így ezeket a fákat bármikor meg lehet metszeni. Nem szabad megfeledkezni ilyenkor sem a sebek kezeléséről.

Hogyan kell metszeni a gyümölcsfákat?

Mindig a rügy elágazásánál kell metszeni, mert ez az a rész a faágon ahol a rügyből új hajtás nő ki. Attól függően milyen formát szeretnénk adni a fának, úgy kell megválasztani a metszési pontokat. Ha magasabb fát szeretnénk, mert kicsi a hely, akkor felfelé növekedő rügynél kell az ágat elvágni. Széles oldalra növekedő formát szeretnénk kapni, akkor az oldalra növekedő rügyeknél kell elmetszeni az ágat.  Ügyelni kell rá, hogy fa szellős legyen, de határozott legyen, ez teszi lehetővé, hogy sok termést hozzon.

Szerszámok

A rendszeresen használt metszőollókat, ágvágókat karban kell tartani. Az életlen, rozsdás eszközökkel könnyen balesetet szenvedhetünk, és a fának is okozhatunk olyan sérüléseket, amik elfertőződhetnek.  Figyeljünk rá, hogy élesek és tiszták legyek a szerszámaink, lehetőség szerint legyenek lefertőtlenítve.

Válogasson termékínálatunkból:

Trumpet T-45 metszőolló:

Muta 14144 ágvágó

Pilana keretes fűrész

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!