Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Sarokcsiszolók

Szerszámkereskedelmünkben  számos szerszám közül az egyik legnépszerűbb a sarokcsiszoló.  Üzletünkben megtalálható az összes népszerű márka, mint a Makita, Bosch, vagy pedig Metabo. Látogass el üzletünkbe, vagy pedig böngészd át katalógusainkat  ide kattintva! 

A sarokcsiszoló az egyik legsokoldalúbb gép, a technológia fejlődésével egyre több funkcióval, amit nem is biztos, hogy mindenki ki tud használni. Alapvetően vágni, darabolni és csiszolni lehet vele. Ideális szerszám, kő és fémfelület simításához, könnyedén vághatunk vele fémet, csempét, betont. A sarokcsiszolóhoz való tárcsák különböző színekben kaphatóak, ezek  a színek azonban nem design funkciót töltenek be, hanem az egyes színek egyes feladatokhoz tartoznak:

  • kék: fémvágás
  • piros: fémcsiszolás
  • zöld: tégla, cserép, csempe stb. vágásra alkalmas

A korongok különböző anyagokból készülnek. Betonhoz, gránithoz, falazathoz, meszes homokkőhöz termés -és homokhőhöz például a szilícium-karbidból készült korongot érdemes használni. Fém megmunkáláshoz nemeskorundból készületet, a gyémánt vágókorongot szintén lehet betonhoz és gránithoz használni, míg a szegmentált gyémánttárcsát, tetőcserép vagy esztrich száraz vágására lehet használni.

Sok féle-fajta sarokcsiszoló létezik a piacon, így mielőtt belevágnánk a vásárlásba, érdemes bizonyos szempontokat figyelembe venni, hogy könnyebben válasszuk ki a nekünk megfelelő sarokcsiszolót.

A sarokcsiszolókat elsősorban típusai szerint érdemes csoportosítani.  A sarokcsiszolók általában „egykezes” típusúak, ezek 150 mm tárcsaátmérőig léteznek.  A „kétkezes” típusúak ennél nagyobbak, és nehezebbek, de  nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek.  Fémek vágására léteznek ú.n. mini sarokcsiszolók, ezeknek a tárcsaátmérője maximum 115 mm.

A csiszológépek fordulatszáma és a teljesítménye az, ami alapján kiindulhatunk a vásárlás kezdetekor.  Ha nagy teljesítményű sarokcsiszolót vásárolunk, figyeljünk oda, hogy rendelkezzen lágyindítás funkcióval, ez nélkül könnyen a kismegszakító könnyen lekapcsolhat, hiszen hirtelen kapna nagy bekapcsolási áramlökést. A lágyindítással rendelkező sarokcsiszolók fokozatosan érik el a maximális fokozatot.

A különböző tevékenységekhez különböző teljesítményre van szükségünk.

  • Polírozáshoz: 500 Watt
  • Csiszoláshoz: 1000 Watt
  • Egyszerű anyagok átvágásához 1500 Watt
  • Erős anyagok átvágáshoz: 2500 Watt

Jó, ha az általunk választott gépben van fordulatszám szabályozás, mert bár a munka hatékonysága a magas fordulatszámtól függ, de vannak olyan esetek, amikor jó, ha tudunk alacsonyabb fordulatszámon dolgozni a csiszológéppel, mert vannak olyan anyagok, amik hő hatására lágyulhatnak, olvadhatnak.

 

Tartsuk  észben, hogy a sarokcsiszoló használatakor mindig viseljünk védőszemüveget!

 

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!