Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Otthoni balesetmegelőzés

 

Senki nem akar a saját otthonában balesetet szenvedni, pedig ez gyakrabban fordul elő mint hinnénk. 2018 KHS adatok szerint 1733 olyan baleset történt, ami halálesettel végződött. A  legyakoribb esetek az égési sérülések, illetve az éles tárgyak okozta vágások is. Nem csupán kertészkedés, barkácsolás közben érhet minket baleset. Összegyűjtöttük mire érdemes otthonunkban odafigyelni, hogy megelőzhessük az esetleges baleseteket.

Barkácsbalestek

Mindig viseljünk megfelelő ruházatot! Ne legyen sehol túl bő, nehogy beakadjon valahova. Mindig viseljünk kesztyűt, illetve védőszemüveget, hiszen csiszolás, forgácsolás közben, fémforgács, szilánk juthat a szemünkbe. Egy jó minőségű szemüveg megmentheti a látásunkat.

 

Fűnyírás

Mielőtt neki kezdnénk a tavaszi fűnyírásnak, nézzük át a gépet, hogy minden rendben van-e vele, nincsenek a rozsdás alkatrészei.  A terepet érdemes átnézni, nincsenek- e nagyobb kövek, vagy egyéb tárgyak, amikben elakadhat a fűnyíró. Mindig fűszedővel, vagy terelőlemezzel dolgozzunk. Győződjük meg róla, hogy leállt a penge, azután emeljük fel a fűnyírót, és távolítsuk el az esetleges beakadt tárgyakat. Elektromos fűnyíró esetében mindig a kapcsoljuk ki a gépet, és húzzuk ki, ha tisztítani szeretnénk. Mindig figyeljünk a kábelre, hogy ne kerüljön a penge közelébe.

 

Vegyszerek, tisztítószerek

Mindig tároljuk őket külön, ne öntsük át őket másik tárolóedénybe, amennyiben ez elkerülhetetlen használjuk ugyanazt a termék kisebb kiszerelését. Soha ne öntsük át olyan üvegbe, amiben korább élelmiszert, vizet, üdítőitalt tároltunk. Messze, élelmiszerektől távol, lehetőleg külön helyiségben, elzárható szekrényben tartsuk a vegyszereket, tisztítószereket.  Használat előtt tanulmányozzuk a flakonon található információkat. Soha ne öntsünk össze két tisztítószert, illetve vegyszert, mert életveszélyes gőzök, gázok szabadulthat fel a kémiai reakció során.  Ne tegyük ki őket közvetlen hőnek és napfénynek. Használat után rögötön csavarjuk vissza kupakot, és   tegyük vissza a helyére.

 

Rend a lelke mindennek

Folyosón, lépcsőn ne tartsunk vödröt, seprűt, egyéb olyan dolgot, amiben könnyen el lehet esni.  A szőnyeg alá érdemes csúszásgátló hálót tenni, hogy a helyén maradjon.

Elektromos áram

Soha ne használjunk hibás elektromos berendezéseket, illetve figyeljünk oda, hogy  a konnektor is megfelelően működjön. Soha ne álljunk neki magunk megjavítani az elromlott eszközöket.  Pengével dolgozó háztartási eszközökhöz csak akkor nyúljunk, ha már teljesen leállt.

 

Tűzmegelőzés

Mindig legyen otthon mini poroltó, amit rendszeresen ellenőrizni kell, hogy megfelelően működik e még.  Soha ne öntsünk égő olajara vizet, mert robbanást okozhat, inkább egy edény fedőjével próbáljuk elfolytani a lángokat.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!