Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Munkavédelmi cipő kiválasztása

Tippek munkavédelmi cipő kiválasztásához

A munkavédelmi cipő kiválasztása elsőre könnyű feladatnak tűnik, azonban egy rosszul megválasztott cipő komoly problémákhoz is vezethet.  Nem csupán a védelem a fontos, hanem az is, hogy kényelmes legyen, hiszen akár 8-12 órát is eltölthetünk benne.

 

 1. Megfelelő méret:

A cipők mérete gyártónkként, márkánkként, sőt akár márkán belül is eltérő lehet.  Egy széles lábfejű személynek nem biztos, hogy egy keskenyebb fazonú cipő jó lesz az általában hordott méretben.

Online rendelésnél érdemes megmérni a lábfejünket. Ezt a belső talphossznál, lehetőleg este és zokniban kell megtenni. A gyártó oldalán hasonlítsuk össze az adott cipő mérettáblázat értékeivel. Ez alapján lehet meghatározni a megfelelő méretet. Hogy miért kell este mérni? A nap folyamán megdagadhat a lábunk, ezért nem biztos, hogy ami nap elején kényelmes, az a nap végéig az marad.

A megfelelő méret kiválasztása azért fontos, egyrészt egész nap kényelmes lesz, másrészt megfelelő tartást biztosít.  Érdemes meggyőződni róla, hogy sehol nem nyom, ennek érdekében mozgassuk a lábujjainkat a cipőben, illetve, ha tehetjük, tegyünk pár lépést benne.

Honnan tudjuk, hogy túl a nagy a cipő?

Lábfejünket ütközésig toljuk előre a cipőben, és ha sarkunk és a cipő sarka közé befér a lábujjunk, akkor sajnos a cipő túl nagy.

 1. Divat vagy biztonság?

Munkavédelmi cipő esetében a nem mehet a biztonság és kényelem rovására a divatosság. Szerencsére ma már nagyon sok féle modell közül választhatunk.  Mindig a munkakörnyezetnek megfelelő cipőt kell választani.  A szűk cipő később is fog nyomni, ezt ne feledjük!

 1. Próba, próba, próba!

Ha személyesen vásárolsz ne vedd meg az első utadba kerülő cipőt, hanem érdemes többet is felpróbálni, az adott munkakörnyezetnek megfelelőt kiválasztva. Lehet az eddig hordott cipő is kényelmes volt, de ez nem jelenti azt, hogy ne találnál még kényelmesebbet. Ne hagyd, hogy a kinézet befolyásoljon, hallgass a lábadra. Ne hallgass másokra se, lehet valakinek jó volt egy adott cipő, neked nem biztos, hogy beválik. Mindig állj rá, guggolj le benne, hintázz a talpadon, és ha valahol kicsit nyom, inkább próbálj fel egy másikat.

4.Miből legyen a cipő?

Vannak, akik kizárólag a bőr cipőkre esküdnek, hiszen strapabíró, könnyen vízlepergetővé lehet tenni. Azonban ma már olyan innovációs technikák vannak, amiknek köszönhetően egy szintetikus anyagú cipőbe sem fog beleposhadni a lábunk.  Kevert anyagú cipők is tudnak megfelelő komfortérzetet nyújtani.

 1. Védelmi fokozat kiválasztása

Munkahelyünk munkavédelmi szakemberének tisztában kell lennie azzal, hogy az adott munkakörnyezethez milyen jellel ellátott cipő kell. Bátran forduljunk hozzá, ha kérdésünk lenne, illetve, ha nem vagyunk biztosak benne, milyen cipőt válasszunk. Összes 8+4 védelmi fokozat van, elsőre nehézen tűnik kiigazodni a sok jelölésen.

 1. Munkavédelmi cipő talpa

Vásárlásnál mindenképpen figyeljünk oda, hogy miből van, illetve milyen a cipő talpának a kialakítása. Mindig próbáljuk ki, hogy stabilan tudunk-e benne guggolni, vizsgáljuk meg mennyire rugalmas a talpa. Mindig próbáljunk az igényeinkhez megfelelő cipőt vásárolni. A talp felületére három szabvány létezik, de érdemes az SRC jelzéssel ellátottat vásárolni, ez a kerámia kövezetes padlókon és a glicerines acélpadlókon.

A mi ajánlatunk a BOSCO (S1P SRC) SZANDÁL:

 • biztonsági védőszandál marhabőr felsőrésszel
 • antisztatikus, olaj- és saválló, SRC csúszásmentes, hajlékony kétrétegű PU talp
 • acél lábujjvédő leeső tárgyak ellen, acél talplemez átszúrás ellen
 • szivaccsal párnázott boka, tépőzáras kivitel
 • energiaelnyelő sarok, szélesebb orr, rüszt és lábközép, kényelmes talpbetét
 • méret: 41
 • EU szabvány: EN ISO 20344, EN ISO 20345

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!