Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Minden amit a sövényekről tudni kell

Az ápolt sövény nem csak szép, hanem a kíváncsiskodó szemek elől, az autók zajától és bűzétől is véd.  Megfelelő vágással, ápolással sokáig nyújt gyönyörű látványt, Hollandiában találkozhatunk 700 éves sövényekkel.

Ha még nincs sövényünk, és a telepítésen gondolkozunk, többféle típus közül választhatunk. Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya, de könnyen felmérhetjük, hogy melyik felel meg számunkra leginkább.

Lombhullató sövények

A lombhullató sövényeket évente kétszer szükséges nyírni, ha fiatalabb a sövény esetén, ha gyorsítani akarjuk a növekedést ez évente akár 5 alkalom is lehet. Az évek során sövényekben lyukak keletkezhetnek, és ahhoz, hogy újra szép tömött legyen radikálisan vissza kell őket nyírni. Figyeljünk rá, hogy -5 ° C alatt ne bántsuk növényt, mert maradandó károsodást okozhatunk.

Legkedveltebb lombhullató növények, amelyek sövénynek is megfelelnek:

Gyertyánfa:

Áprilisban és májusban virágzó fa, amiből kiválóan lehet sövényt nevelni. Az első 2-3 évben folyamatos után vágás szükséges. Idősebb sövényeknél az ápolónyírást február-március környékén kell végezni. Radikálisan július-augusztus végén érdemes vágni, azonban a vegyük figyelembe, hogy a sövény a madarak kedvelt előhelye lehet.

Fagyal:

A fagyal májusban virágzik, madarak kedvelt lakhelye. Figyeljünk rá, hogy   gyümölcse enyhén mérgező. Akár 7 m magasra is megnőhet, így biztos védelmet nyújt a kíváncsi szemek elől. Fiatal növény esetén akár havonta végezhetünk ápolónyírást, évente kb. 40 cm-t növekszik. Visszavágni télen kell.

 

Örökzöld sövények:

Az örökzöld sövények télen is zöld színben pompáznak. Ezek a növényfajtákkal a madaraknak is kedvezhetünk, hiszen télen bogyós terméseik élelmet nyújtanak számukra. Az örökzöldeket évente csak egyszer kell nyírni, hogy a sövényt ápolt maradhasson. Egy kicsit kúposra kell vágni, hogy a növény alsó részei is fényhez juthassanak.

Tiszafa:

Kedvelt növény, termése a madarak számára kedvelt eleség, azonban emberek számára minden része mérgező. Egészben végezhetünk rajta ápolónyírást, a legideálisabb azonban tavasszal. Semmiképpen se nyúljunk hozzá -5 ° C alatt, mert károsodhat a növény.  Visszavágni borús időben érdemes, napsütésben a vágás helyei megbarnulhatnak. Márciustól áprilisig virágzik, évente nagyjából 20-40 cm-t növekszik. Akár 15 m magasra is megnőhet.

Rododendron

Gyönyörű virágai áprilistól júniusig virágzik, savanyú talajt kedvelik.  Nagyon szép, látványos sövény nevelhető belőle. Hátránya, hogy kevés védelmet nyújt a madarak számára, de ettől függetlenül kedvelik, ezért virágzás után, az ápolónyírás során érdemes a feszkelő madarakra figyelni.  Ha nincs fagy, a visszavágást kora tavasszal kell elvégezni.  A sövény nem nő gyorsan, évente csupán 10-20 cm-t, azonban minden várakozást megér, hiszen pompás látványt nyújt virágzásakor.

 

Sövényápolás tavasszal és nyáron:

A fiatal sövényeket tavasszal és nyáron folyamatos öntözést igényelnek. Az idősebb sövényeket csak nagyobb szárazságban szükséges öntözni, gyökereik mélyre hatolnak, így könnyebben jutnak vízhez. Tavasszal az új hajtások előbújásakor jó idő esetén lenyírhatóak, ezzel lehet ösztönözni a sövényt a növekedésre.  Nyári nyírással őszre formába hozhatjuk sövényünket. Ügyeljünk rá, hogy a teljes visszavágást soha ne tavasszal és nyáron végezzük, mert ezzel veszélyeztethetjük a fészkelő madarakat.

Sövényápolás ősszel és télen

Ősszel érdemes még egyszer utoljára formára nyírni, így tavaszig biztosan megtartja a formáját. Nyugalmi időszakban érdemes radikális vágást végezni, amikor is a nedvkeringés leáll. Ezeket a munkálatokat érdemes márciusig elvégezni, a madarak nyugalmának érdekében.

Sövény nyírási technikák

Ápoló- vagy formázónyírás

Tavasszal majd ősszel kell elvégezni, ügyelve, hogy ne zavarjuk meg vele a madarakat. Fiatal sövényél évente többször is nyírhatjuk, ezzel is ösztönözve a sövényt a növekedésre. Érdemes alulról felfele elkezdeni, saját magunk munkáját könnyítjük meg ezzel, ugyanis a levágott ágak lehullanak a földre, és nem akadnak fent a még kilógó ágakon.

Visszavágás

Kisebb mértékű visszavágás során a termő hajtásokat kell megrövidíteni, kétharmad résszel, a többszörös hajtásokat pedig el kell távolítani. Ezt évente egyszer télen kell elvégezni.

Radikális vágás

A sövények az évek múltával ritkulhatnak, lyukak keletkezhetnek bennünk, de ezeket ezúgynevezett rönkre ültetéssel, azaz fiatalítóvágással könnyen eltüntethetjük.  Ezen módszer során a legvastagabb törzsig kell visszavágni.  Mindegyik növénynek megvan a maga radikális vágási ideje.

Miért jó az akkumulátoros sövénynyíró?

Többek között, mert biztonságos, és nincs mit elvágni.  Kiszámítható ideig tudod használni, pót-akkumulátorral pedig bebiztosíthatod magad a munka idejére. Kisebb súllyal rendelkeznek, mint motoros társaik, így kényelmesebb használni, nem fárad el az ember kezel Hátránya, hogy 1-3 óráig lehet ezeket a gépeket egy töltéssel használni. Csendes, így nem zavarjuk vele szomszédjainkat Tökéletes teraszokon, virágágyasokban lévő kisebb örökzöldek, cserjék ápolására is.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!