Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Megfelelő pormaszk és légzésvédő kiválasztása

A  munkavédelem egyik fontos eszköze a pormaszk és a légzésvédő. Ennek megfelelő kiválasztása több lépcsős folyamat melynek során több tényezőt is meg kell vizsgálni. Fontos szempont az is, hogy kényelmes legyen a viselőjének, ne  zavarja őt a munkában. Figyelembe kell venni, hogy mi ellen szeretnénk használni a pormaszkokat légzésvédőket, például por, füst… stb. Meg kell állapítani, hogy miylen mértékű a légszennyezés, ennek megfelelően kell szűrőtípust is választani.

A teljes álarc viselését indokolja az, ha a levegő mérgező porokat, vagy gázokat tartalmaz, vagy vírusokat. Ha levegőben a veszélyes gáz szagtalan, akkor frisslevegős, vagy pedig nyomólevegős légzésvédő készüléket kell használni. Fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy a méregző gáz milyen koncentrációban van jelen a levegőben.

Fontos még megjegyezni, hogy a különbző szűrőket  csak olyan környezetben lehet  használni, ami ellen véd! Tehát gázszűrők esetében nem lehetnbek méregző szilárd részecskék, és részecskeszűrő esetében pedig nem lehetnek a levegőben jelen mérgező gázok, vagy gőzök. Ha mindkettő jelen van érdemes kombinált  szűrőt használni.

A különböző tevékenységhez is javasolt megfelelő szűrővel ellátott légzésvédelmet használni. Fertőzésveszély esetén érdemes FFP3 illtve FFp2-vel ellátott pormaszkot használni.

 

Forrás:
https://www.munkavedelem-higienia.hu/blog/a-megfelelo-pormaszk-legzesvedo-kivalasztasa-13.html

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!