Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Hogyan válasszunk fűnyíró traktort?

Ha nem bírja a fűnyírást, akkor épp itt az ideje. hogy fűnyírótraktort vásároljon. Kényelmes, gyors, és megfelelő modell választása esetén több mindenre is használható.  Így például megfelelő kiegészítőkkel télen eltolhatjuk vele a havat, kisebb utánfutót tudunk utána vontatni, tavasszal és ősszel gyepszellőztetőt szerelhetünk fel rá. Ezeket is érdemes figyelembe venni a modell választásakor.

Mindent tud, amit egy hagyományos fűnyíró, csupán a kialakítása és mérete más. Vannak akkumulátoros, és benzines verziók, és a vágásméret is állítható. A hagyományos fűnyírónál sokkal gyorsabb, hiszen a pengéi akár 40-50 cm szélesek is lehetnek, a fűgyűjtő tartálya is nagyobb, így ritkábban kell üríteni.

Természetes nem kiskertekbe való a fűnyíró traktor, akkor érdemes beruházni rá, ha van nagy, egybefüggő terület, ahol gyakran kell füvet nyírni. Szinte élmény lesz a fűnyírás!

Számos dolgot kell figyelembe kell venni a megfelelő traktor kiválasztásánál. A kert méretét, felépítését is fel kell venni a listába. Ha vannak virágágyásaink, fás, bokrosabb részek, akkor érdemes kicsit kisebb traktort venni, hogy könnyebb legyen a manőverezés.  A sebességet minden esteben a vezető választja meg, így nem kell attól tartani, hogy esetleg elszabadulna a fűnyíró. Mint a hagyományos fűnyíró esetében (erről már korábban írtunk: itt olvasható) vannak fűgyűjtő tartályos, és oldalkidobós verzió. Egyéni ízlés dolga, hogy ki melyiket választja, a fűgyűjtőtartálynál lényeges egyszerűbb a komposztálás lehetősége, de egy gyümölcsösben, vagy olyan helyen, ahol nem zavar senkit az elszórt fű, nem feltétlenül kell a gyűjtőtartály, maradhatunk az oldalkidobós verziónál is.  Ha dimbes-dombos terület, akkor érdemes olyan típust választani, ami alkalmas a lejtőkön való haladásra, ugyanis míg egy autónál, traktornál egyértelmű. hogy tud lejtőkön haladni, addig a fűnyírótraktor úgynevezett szóró olajozással működik, ami dombosabb területeken súlyos problémákat okozhat. Ezen kívül a kéthengeres motor is jó megoldás lehet, hiszen nehezebben terhelhetjük túl a motort.

Kétféle sebességváltóban gondolkozhatunk, de továbbra is figyelembe kell vennünk, mire, és hol szeretnénk használni. Ha csupán sík terepen szeretnénk kizárólag füvet nyírni, akkor elég az automatikus váltó, azonban, ha szeretnék lejtős terepet közlekedni, akkor a többsebességes váltót érdemes előnyben részesíteni. Teljesítmény tekintetében érdemes a kert méretét figyelembe venni.

Sajnos a fűnyíró traktor jóval kényesebb, mint egy átlagos fűnyíró, de ez a sokoldalúság ára.  Érdemes évente átnézni, és folyamatosan karban tartani. A fűnyíró karbantartásáról itt olvashatsz.

Nálunk Makita fűnyíró traktorok széles választákat megtalálod!  Keress minket a Berger udvarban!

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!