Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Fűnyíró karbantartási kisokos

Most, hogy a tavasz lassan átfordul nyárba, a fű is zöldebb, előkerülnek a fűnyírók.  Nem túl nehéz fizikai munka, bárki el tudja végezni, azonban, hogy évről évre tudjuk használni   elengedhetetlen, hogy karbantartsuk.

A karbantartást MINDIG kikapcsolt állapotban végezzük el, ha pedig elektromos fűnyíróról van szó, ne legyen csatlakoztatva áramforráshoz, motoros fűnyírónál pedig csavarjuk ki a gyújtógyertyát.

Amit mindig megtehetünk a gépért, hogy fedett helyen tároljuk, és használat után eltávolítjuk a rátapadt földet, és fűmaradékot. Kerti locsolóval könnyedén el lehet távolítani ezeket a szennyeződéseket, lehetőleg finoman, hogy motorházat ne érje víz. A gépet csak hátrafelé szabad eldönteni, előre sohasem, mert ilyenkor az üzemanyag visszafolyik a porlasztóba, és könnyen lehet, hogy vehetünk egy új fűnyírót.  Érdemes ketten végezni a műveletet, hiszen ki akarná, hogy a fejére pottyanjon egy fűnyíró karbantartás közben.

A fűnyíró legfontosabb része a kések. Fontos, hogy a szezon végén ki kell tisztítani a késházat, különben számíthatunk rá, hogy a következő alkalommal rozsdásabban vesszük elő, mint ahogy eltettük. Fél év alatt sok kárt tud tenni a késekben a rászáradt fű, és sár.  A kések hajlamosak kicsorbulni, így mindenképpen érdemes őket minden 5-8 használat után megélesíteni. Ha mi nem szeretnénk ezt a munkát elvégezni, vigyük el egy szaküzletbe, ahol ezzel foglalkoznak.  Nagy a hibalehetőség, kiegyensúlyozatlan maradhat a kés, ami komoly gondokat is okozhat a fűnyíróban.

Ha elektromos gépet használunk figyeljünk oda vezetékek állapotára.  A motorházat eltávolítva, seperjük ki a koszt, és fűhulladékot, de akár használhatunk porszívót is.

A benzinmotoros fűnyírókban általában legszűrőt használnak, ez lehet papírból vagy szivacsból, az előbbit, csak eldobhatjuk, de szivacsot a akár ki is moshatjuk.  Fontos, hogy teljesen megszáradjon, és pár csepp olajat csepegtessünk rá.  A motorból legalább évente kétszer vegyük ki a gyújtógyertyát és tisztítsuk meg. Gyertyakefével távolítsuk el szennyeződéseket. Ellenőrizzük, hogy az üzemanyagcső nincs-e eldugulva.  A szezont érdemes friss olajjal kezdeni, utántöltéshez, pedig lehetőleg használjuk ugyanazt a márkát, mint amit korábban.

Ha segítségre van szükséged, nyugodtan keress fel minket a boltba,  eladóink állnak a rendelkezésedre!

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!