Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Földelési ellenállás

Földelési ellenállás mérése

A földelés nagyon fontos szerepet tölt be a hálózatokban, villamossági rendszerekben, elektronikai berendezésekben, hiszen egy rosszul földelt felszerelés akár az emberi életet is veszélyeztetheti.

A földelés nem más, mint a vezető földdel való összekötése. Ez az elektronikai berendezéseknél azt jelenti, hogy feszültség alá kerülő berendezés meghibásodás esetén megakadályozza, hogy életveszélyes feszültség kerüljön az érinthető részre. Épületek földelése során az épületeken található fémtárgyakat (pl. villámhárító, napelem) kötik össze a földdel.

A földelést a földelési ellenállás tekintetében kell vizsgálni. A földelési ellenállás a földelő szétterjedési ellenállás és a földelvezető együttes állása. A földelési ellenállást az arra megfelelő mérőműszerrel kell mérni, például digitális multiméterrel, vagy lakatfogóval. A földelés akkor megfelelő, ha kicsi a szétterjedési ellenállásuk, illetve a földelési ellenállásuk.  A megfelelő ellenállás akkor teljesül, ha a földelő nagy felülettel bír és kicsi a talaj fajlagos ellenállása. Az ellenállást a következők befolyásolhatják:

 • a földcsatlakozás ellenállása
 • a talaj vezető képessége
 • a földelő elektróda ellenállása

Az elektromos hálózatokat olyan örök érvényű szabványok figyelembevételével alakítják ki, ami megvédi a felhasználók életét. Az érintésvédelemmel ellátott elektromos berendezések érzékelik az elektromos hálózat hibáját, ha a hibafeszültség elér egy bizonyos szintet, akkor az eszköz kikapcsol.

Az emberi szervezetre a következő nagyságú feszültségek a veszélyesek:

 • 50 V AC száraz helyiségben
 • 25 V AC nedves helyiségben és
 • 12 V AC földbe épített helyiségekben.

A földelés több különböző módon biztosítható és több fajtája van. A mindennapokban használt földelések az alábbiak:

 1. üzemi földelések: Az áramszolgáltató által kialakított, hálózaton belüli, megfelelő viszonyok és feszültség földpotenciálhoz való kapcsolása.
 2. érintésvédelmi (védő) földelések: Elektromos berendezések biztonságos használatát teszi lehetővé.
 3. villámvédelmi földelések: Viharok során, villámcsapás esetén a villám áramának földbe való vezetése
 4. túlfeszültség-védelmi földelések: Védi a villamos berendezések kapcsolási eredetű túlfeszültségek ellen
 5. elektrosztatikai földelések: Speciális földelés, kisülések ellen véd
 6. zavarvédelmi földelések: Rádiófrekvenciás, kisfrekvenciás jeles vezetése a célja
 7. technikai földelések: Speciális földelési eljárások

 

A földelések lehetnek merevek, vagy megfelelően méretezett impedancián keresztül földeltek.  A földelő hálózat kialakításánál a vezetékrendszernél figyelni kell arra, hogy az impedancia nagysága a lehető legkisebb legyen, földelő telepítésekor  úgy szintén a legkisebb szétterjedési ellenállást kell elérni. Mivel nagyon fontos, hogy  a mérések pontosak legyenek, ezért márkás,pontos műszerrel kell ezeket elvégezni, ilyenre alkalmas a Benning PV 2.

A földelés az alábbi módokon biztosítható:

 • Függőlegesen elásott fémrúd vagy fémcső
 • Vízszintesen földbe lefektetett kábelek vagy fémszalagok
 • Fémlemezek
 • Árkok aljában futó fémszalagok
 • Földbe ágyazott betonba öntött fémelemek
 • Vízhálózat fémcsövei stb.

A földelők számos anyagból készülhetnek, például rézből, tűzi horganyozott vasból. Mindenképpen korrózió álló anyagot kell választani, és figyelembe kell venni a talaj minőségét is.

A földelési rendszer szorosan kapcsolódik túlfeszültség és villámvédelmi rendszerekhez, így ezeket egyszerre érdemes kialakítani. Napelemek telepítésekor, az egyik legfontosabb dolog a földelés kialakítása. Ehhez megfelelő műszer a Benning PV 2, amiről az alábbi linkre kattintva több információ is található.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!