Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Biztonságos munkavégzés

A biztonságos munkakörnyezet alapvető kritériuma a tisztaság és a megfelelő higiéniás körülmények. Elsősorban a munkáltató feladata kialakítani a megfelelő munkakörülményeket, de munkavállalóé a felelősség, hogy betartsa a biztonsági és munkavédelmi utasításokat.

A jogszabályok szerint egy biztonságos munkahelynek a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • A dolgozóknak munkavédelmi oktatáson kell részt venniük, hogy el tudják sajátítani a biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati síkjait.
  • A törvény előírja, hogy minden munkavállaló részére biztosítani kell az egészségügyi előírásoknak megfelelő mennyiségű ivóvizet
  • A munkaterület tisztán tartása nem csak a lelki egészséges miatt fontos, hanem baleseteket is meg lehetne vele előzni! Egy kósza olajfolt, vagy egy ott hagyott vödör is okozhat súlyosabb testi sérülést! Minden esetben tartsuk tisztán a helyet, ahol dolgozunk, viszont a munkaadó kötelessége az, hogy gondoskodjon a hulladék biztonságos tárolásáról, illetve biztosítania kell a munkahely tisztán tartásához szükséges eszközöket. Megkönnyíthetjük a dolgunk, hogy egy nedves száraz porszívóra is beruházunk, amivel könnyedén eltávolíthatunk minden veszélyes szennyeződést!
  • A munkáltatónak gondoskodnia kell  a menekülési útvonalak kihelyezéséről, illetve ügyelni kell rá, hogy a vészkijárat, illetve az oda vezető út ne legyen eltorlaszolva.
  • Pihenőhelynek biztosítása törvényileg meghatározott
  • Monitor előtti munkavégzés esetén óránként 10 perces szünetet kell tartani.

 

Láthatjuk nem csak a munkáltatónak vannak kötelezettségei, hanem a munkavállalónak is. Mindegyik fél részéről fontos, hogy betartsák a munkavédelmi előírásokat, hogy balesetmentes legyen a munkavégzés.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!