Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

A tiszta medence titka

Amit az otthoni medencetisztításról tudni érdemes.

Az otthoni medence csak akkor lesz tökéletes, ha rendszeresen karban van tartva, tisztítva van. Néhány lépés gyakori elvégzésnek köszönhetően azonban mindig szép vizű medencénk lehet.

Medence feltöltése:

A medencénket érdemes csapvízzel felölteni, jelentősen megkönnyítve a vízkezelést, és a fontos értékek beállítását. A kútvíz és az esővíz esetében ezek sokkal bonyolultabbak, illetve hosszadalmas munkát eredményezhetnek. A kútvíz klór hatására elszíneződhet, ami nem túl esztétikus látvány.

Vízszűrés:

A vízforgató-szűrő rendszerek lehetnek homokszűrősek, illetve papírszűrősek. Az előbbi a nagyobb medencékhez, az utóbbi a kisebbekhez jó. Ezek funkciója. hogy a szabad szemmel látható szennyeződéseket eltávolítsa, illetve forgassa a medence vizét.

 

HECHT 302231 – HOMOKSZŰRŐS VÍZFORGATÓ 10″ – 41990 Ft

Vegyszerezés:

A medence karbantartásához szükséges vegyszerek a következők:

  • Fertőtlenítő: hatástalanítja a medence vízében levő baktériumokat, vírusokat, algákat, gombákat. A leggyakrabban használt anyag a klór és egyes vegyületei. Az ideális szabadklór tartalom 1- 1,5 mg /l
  • Algaölő szerek: fertőtlenítő szerek ellenére megjelenhetnek algák vagy egyéb mikroorganizmusok, illetve meglévő kifejlődött algára elpusztításához a legmegfelelőbb szerek a kvaterner ammónium vegyületek, ezek biológiailag lebomlóak. Az algásodás megelőzésére 1-3mg/l klór vagy 2-4 mg/l bróm tartalmat tartunk fenn a medence vizében. Az algacidok fő funkciója, hogy megelőzik az algák képződését, akkor is, ha már alig van klórtartalma a víznek.  Akár 12 óra alatt is a teljes medence megalgásodhat.
  • Pelyhesítő szerek: A pelyhesítő szerek hatására a víz fényes, csillogó és áttetsző lesz.

Vegyszerek adagolása:

A víz pH értékének beállítása az első lépés. Az optimális pH érték 7,1 – 7,3 között van. A tablettás vegyszereket TILOS a fólia vagy műanyag burkolatú medencéknél közvetlenül a vízbe dobni, mert károsodhat a burkolat. Ilyenkor úszó adagolót kell alkalmazni. A vegyszerek alkalmazása után minimum 30 percig tilos a medencében fürdeni. Mindig ellenőrizzük, hogy teljesen elkeveredtek-e vegyszerek.  Mint minden vegyszert, ezt is tartsuk gyermekek elől elzárva.

 

HECHT 060601 – MEDENCE ALAP MÉRŐ KÉSZLET -1890 Ft

Kilyukadt a medence?

Egyszerű öntapadós javító fóliával ragaszd le a lyukat. Fontos, hogy a medence felülete száraz, és szennyeződésektől mentes legyen.  Miután megszárad, ugyanúgy használhatjuk mintha a medence eredeti része lenne.

Medencetisztás:

Évente egyszer érdemes leengedni a medencét. Ilyenkor a medence falait, alját érdemes fizikailag letisztítani. Vehetünk medenceporszívót, amivel hetente egyszer érdemes medence padlóját tisztítani. Természetesen a vízforgató rendszer is elősegíti a tiszta medencét.

HECHT 060109 – DE LUX MEDENCE-PORSZÍVÓ -6290 Ft

 

Időszakos karbantartás:

Télen illetve tavasszal érdemes egy általános karbantartást végezni, mikor is téliesítjük, illetve megnyitjuk a medencét.

A medence téliesítése során fontos, hogy jó minőségű anyagokat használjunk. Csak tiszta vizű medencét szabad lefedni, olyan tisztának kell lennie mintha nyári szezon kellős közepén lennénk. Érdemes beállítani a pH értéket, a klórétéket, illetve használjunk téliesítő folyadékot. Minden csövet, illetve gépészeti berendezést vízteleníteni kell, ami a fagyhatár felett van.  Ne hagyjuk a medencében a medence peremre függeszthető gépeket. Ezek után fagytesteket kell elhelyezni, hogy ha befagy a medencevíz, ezeket nyomja össze, de pedig a medencében tegyen kárt.  Utolsó lépésként a medencét téli takaróval kell lefedni. Fontos, hogy ne lyukadjon ki, ne eressze át a napfényt és a csapadékot. Akkor van jól elhelyezve a takaró, ha a víz felszínén úszik, és túlnyúlik a medence szélein.

 

Szánjuk rá időnkent a medence karbantartásásra, és hosszú ideig  csobbanhatunk benne nyaranta. A cikkben szereplő termékek nálunk megvásárolhatóak!

 

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!