Rondó Kft - Szerszám szaküzlet

Kerti munkák I. ágdarálás

A tavasz közeledtével számos kerti munka vár ránk. A munkálatok során nagy mennyiségű kerti hulladék keletkezik. Azt hihetnénk ezzel égetéssel tudunk a leghatékonyabban megszabadulni, azonban a kerti hulladék elégetése tűzveszélyes és erősen környezetszennyező, valamint sok helyen település szinten tiltva van, vagy csak bizonyos időszakokban engedélyezett.  Ezen felül bosszantó, ha a jó időben más füstjét szívjuk friss levegő helyett.

A megoldás a komposztálás. Korábban már írtunk arról, hogy lehet raklapból komposztáló ládát készíteni.   A cikket ITT tudod elolvasni.

A komposztálással csökkenthetjük a kerti és a konyhai hulladék mennyiségét.  A komposztált földdel termékenyebbé tudjuk tenni a talaj, aminek a növényeink is örülni fognak.  A felaprított kerti nyesedékek, ágak, levelek pedig jó alapot tudnak adni a komposztnak, mint legalsó réteg.

A kerti hulladék felaprítása jóval gyorsabban, és könnyebben végezhető, ha ezt a munkát rábízzuk egy ágdarálóra.

Az ágaprító lehet maróhengeres és forgókéses. Ezen kívül létezik „ipari” felhasználásra alkalmas kardános aprító, de ez nem otthoni használatra való.

A késes aprító leginkább száraz ágak esetében működik hatékonyan, általában egyesével kell betolni az ágakat, amikről a kisebb gallyakat már előtte levágtuk. Előnye, hogy könnyen mozgathatóak. Ha nem elég éles kés, akkor azonban sajnos a kelleténél hangosabb lehet.

A maró és zúzóhengeres gépek lassabban dolgoznak, és az ágakat inkább törik, mint darabolják, így durvább mulcsot kaphatunk, mint a késes esetében.  Azonban gyorsan lehet vele haladni, nem kell külön előkészíteni az ágakat az aprításhoz.  Nagyobb kert esetében, ha gyorsan akarjuk végezni a munkát érdemesebb zúzóhengeres ágdarálót venni.+

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!