Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Sztatikus feltöltődés

A gyártási, szállítási folyamatok során gyakori esemény az anyagok súrlódása, vagy szétválása, amelyek így feltöltődnek. A láthatatlan elektronáramlás következtében kialakult sztatikus feltöltődés komoly károkat, gyártási zavarokat és akár robbanásveszélyt is okozhat.

Elektrosztatikus feltöltődés hatásai

  • A feltöltődött anyagok egymáshoz, vagy a szállítószalaghoz tapadhatnak, ezáltal okozva problémát például tekercseléskor.
  • Az elektrosztatikus töltéssel rendelkező felületek magukhoz vonzzák a környezetükben jelen lévő porszemeket, kisebb anyagi részecskéket, szennyeződéseket.
  • A sztatikus töltéssel bíró anyagok közötti erőhatás lehet taszítás is, ami komoly nehézségeket okozhat a precíz pozícionálásban.
  • A feltöltődött anyagok között megvalósuló szikrakisülés tűz- és robbanásveszélyes helyzetet eredményezhet.

Elektrosztatikus feltöltődés megszüntetése

A sztatikus töltés kialakulása függ az anyagok összetételétől és a környezeti körülményektől is. A károk, selejtek elkerülése miatt javasolt a gyártási környezetben olyan anyagok használata, amelyek szabad töltésáramlást biztosítanak. Az elektrosztatikus feltöltődés megszüntetése érdekében alkalmazható vezetőképes és disszipatív anyagokról itt olvashat bővebben.

A töltések semlegesítése megvalósítható ionizátorok alkalmazásával. A Simco-ION ionizáló berendezések (akár légkéses kiegészítővel) hatékonyan szüntetik meg a kialakult elektrosztatikus töltődést.

Amennyiben elektrosztatikus feltöltődésből eredő problémájára keres megoldást, vagy kérdése van termékeinkkel kapcsolatban, kérjük, keresse szakérőinket!