Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Laminálás

A sztatikus töltés tüzet okozhat a laminálás során!

A csomagoló anyagokat gyártó cégek számos tűzesettel találkozhatnak a laminálás során, melyet a magas sztatikus töltések miatt keletkező szikrák okoznak. Az üzemeltetők ipari antisztatikus megoldások felé fordultak, hogy segítsenek megoldani ezeket a sztatikus problémákat.

Minden egyes géprész különböző antisztatizáló rudat igényel az anyagtól való távolság függvényében. Az anyagok különféle görgőkkel találkoznak, ami szintén befolyásolja a felület töltöttségét. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a biztonságra, amikor az EX területet érinti, amikor csak ATEX tanúsítvánnyal rendelkező ionizátorokat lehet használni.

Különféle méréseket kell végezni annak érdekében, hogy a pontosan megállapítható legyen, hogy hol keletkezik töltés és hol szükséges semlegesíteni. Ez történhet az FMX-004 kézi térerősségmérő műszerrel, vagy gyártógépben építve a Sensor IQ Easy-vel.

A műanyag fólia a letekercselés során 20kV, vagy akár annál nagyobb feszültséget is tud generálni, ezért szükség van a semlegesítésre követlenül a letekercselési folyamat során. A nagy teljesítményű ionizátor azt is megakadályozza, hogy a tekercs magához vonzza a porszemcséket. Ha a fólia keresztülhalad a koronakezelőn, akkor hatalmas töltés keletkezik az anyagon és ezért mindenképp (Close Loop Feedback, CLFB) semlegesítés szükséges. Az anyag mielőtt belépne a laminálási szakaszba (ATEX zóna) mind két oldalát semlegesíteni kell, hogy megelőzzük az ívkisülést, amit egy esetleges tűz keletkezésének az oka lehet.

A laminálás során az anyag több görgőn halad át és újra feltöltődik. Az ATEX tanúsítvánnyal rendelkező ionizátorok semlegesítik az fólia mind két oldalát, ezzel megelőzve, hogy a sztatikus töltés gyújtóforrás legyen. A szennyezettségi és hatékonysági szintet a IQ Manager folyamatosan figyeli. Ha a hatásfok egy előre beprogramozott szint alá csökkent, akkor a PLC, vagy az kezelők figyelmeztetést kap és be tud avatkozni. A szárítási folyamat során az anyag ismét újra tud töltődni a hőmérséklet ingadozás miatt. Ezen a ponton és a laminálási folyamat előtt a 24V-os ionizátor rudak semlegesítik a felületet és megakadályozzák, hogy a töltések beágyazódjanak a rétegek közé.

A végső feltekercselés során a nyomó hengerek miatt a fólia ismét jelentősen fel tud töltődni és meg tudja rázni a közelében dolgozó operátorokat. Mivel a tekercs átmérő változik, ezért a ThunderION semlegesítő rúd szükséges, hogy semlegesíteni tudja a feltekercselés folyamat során keletkező sztatikus töltéseket. A sztatikus töltés és a személyvédelem tovább növelhető egy IQ Manager, in-line szenzorok és a Close Loop Feedback technológia segítségével. Az IQ Manager Fieldbus-on keresztül közvetlenül lehet csatlakoztatni a gyártógép PLC vezérlőjéhez. A riasztás figyelmeztetni a kezelőt, ha a töltés eléri a veszélyes szintet. A gépben történő folyamatos mérés és adat rögzítés felhasználható a minőségbiztosítás során. Az IQ Manager rendszer így tud minden lényeges információt biztosítani az operátorok számára, hogy növelje a személyvédelmet és minimalizálja az új tűzesetek esélyét.

A megoldásban használt eszközök: