Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Hasítás, feltekercselés

A hasítás/feltekercselés egy olyan folyamat, amely során nagy sebességgel különböző méretű jumbo tekercseket keskenyebb szélességűre vágnak. Ez a technika számos anyag esetében alkalmazható, mint például a papír, műanyag fólia, rugalmas csomagolóanyag, szövet, vagy textil. A tekercselés során a pálya keresztülhalad a hasító/feltekercselő állítható késein, majd egy, vagy több tengelyre feltekerik, hogy keskenyebb tekercseket képezzenek.

A fólia felhasítása/feltekercselése manapság megszokott dolog, de a nagy sebesség a görgők száma (súrlódása) miatt a sztatikus elektromosság komoly problémákat okozhat.

Közvetlenül a hasítási művelet után és a csévélő előtt 24V-os Performax IQ Easy Speed rudak kerültek felszerelésre. Ezek az antisztatizáló rudak semlegesítik a tekercselés és a hasítás során keletkező sztatikus töltéseket és megelőzik:

  • Új töltések létrejöttét a feltekercselés során.
  • A por és egyéb szennyeződés (hasított fólia hulladék stb.) vonzását, tapadását
  • A dolgozok sztatikus töltés miatt elszenvedett kisülését
  • A tekercsek teleszkóposodását

Ha a végterméknél előre meghatározott alacsony sztatikus feszültségre van szükség, akkor a gyártás során használt folyamatos mérőrendszer megoldást jelenthet. Ennek eléréséhez a Simco Manager IQ Easy valós idejű felügyeleti és ellenőrző lehetőséget kínál a Closed Loop Feedback (CLFB) rendszerrel.

A rendszer felügyeli és vezérli az összes csatlakoztatott sztatikus semlegesítőt és közvetlenül csatlakoztatható a gyártógép PLC moduljához Fieldbus kapcsolaton keresztül. A vezérlőnek köszönhetően minden információ elérhető az antisztatizálók hatékonyságáról és szükséges karbantartásáról, valamint a sztatikus töltésről beleértve a riasztásokat is. A gyártás során történő in-line mérések és a sztatikus töltés szintek rögzítése nagyban segítik a minőségbiztosítást.

Ezek az opciók hozzájárulnak, hogy növeljük a sztatikus elektromosság feletti ellenőrzést, a kezelők biztonságát és a termékminőséget, melyek együttesen kiváló minőségű és versenyképes hasítást és feltekercselést eredményeznek.