Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Flexo nyomtatás

A vágásból származó és környezeti szennyeződések megnehezítik a termelési célok és minőségi standard-ek megvalósítását. A futószalagra szerelt tisztító berendezések eltávolítják a nemkívánatos, a fóliához elektrosztatikusan tapadó szennyeződéseket még a nyomtatás előtt.

A flexografikus nyomtatást más nyomdaipari technológiákhoz hasonlóan azért fejlesztették ki, hogy rugalmas fóliákra nagy színválasztékban és sebességgel nyomtassanak. A sztatikus elektromosságot a kisülések által okozott sokkhatásból, a szemmel látható szikrákból, valamint az alábbi hibajelenségekből is felismerhető:

  • Tinta köd
  • Szellemkép
  • Elmosódott nyomtatási kép a sztatikus töltés miatt
  • Részecskék a nyomaton
  • Porvonzás a sztatikusság miatt
  • Nyomat hibák a sztatikus töltés miatt

Az említett hatások okozója lehet a sztatikus elektromosság (nagyfeszültségű sztatikus töltés). A töltések a flexo nyomtatás számos szakaszánál.

A Flexo nyomtatókban keletkező töltések semlegesítése.

A felület semlegesítése közvetlenül a letekercselés után megelőzi a sztatikus töltések miatti porvonzást. A dolgozókat sem éri sokkhatás, miközben elhaladnak, vagy megérintik az anyag felületét.

A fólia amikor áthalad a koronakezelőn, akkor nagy mennyiségű töltés keletkezik a korona egység miatt a felületen. A koronakezelő után a sztatikus semlegesítés mindenképpen szükséges (a closed loop feedback opcióval).

Ha a flexo nyomtatási rész EX terület, mert oldószeres festéket használnak, akkor az anyag felületén lévő sztatikus töltés belobbanthatja a gázt és tüzet okozhat. A semlegesítésre, mielőtt az anyag eléri a központi dobot ATEX tanúsítvány rendelkező ionizátorokkal lehetséges, mint a Performax IQ Easy EX.

A nyomtatási szakaszon kelül a fólia számtalan görgőn halad át és újra létrejön a sztatikus elektromosság. Közvetlenül azután, hogy az anyag elhagyja a központi dobot ismét semlegesítik ATEX tanúsítvánnyal rendelkező semlegesítő ionizátorokkal.

A nyomdagépeken üzemben lévő ionizátorok esetében fontos kérdés a szennyezettség. A tisztás elengedhetetlen az ATEX tanúsítvánnyal rendelkező rudak megfelelő működéséhez. Az ionizátor rudak hatásfoka mérhető és kontrollálható a Manager IQ Easy rendszernek köszönhetően, így biztos lehet benne, hogy az eszközök mindig megfelelően működnek.

Ha a hatásfok egy meghatározott szint alá csökken, akkor az IQ Manager riasztja a kezelőt, hogy tisztítsa meg az antisztatizálót. A link alatt megnézheti, hogy hogyan kell megfelelően elvégezni a tisztítást.

A nyomtatás után a felület a szárítási szakaszban ismét feltöltődik. Ön opcionálisa ismét elhelyezhet ionizátorokat, hogy semlegesítsék a keletkező sztatikus töltéseket, mielőtt a fólia a gép következő részébe érkezne.

A tekercselő állomáson antisztatizálók lettek telepítve, hogy semlegesítsék az anyagot a feltekercselés során ezzel megelőzve, hogy tekercselés során sokkhatás érje a gépkezelőt. A másik jelenség, ami megelőzhető az a fólia teleszkóposodása a gyártási folyamat végén.

A gyártás közben keletkező töltések in-line mérése és az adatrögzítése felhasználható a minőségbiztosítás során. A Manager IQ Easy rendszer Fieldbus kapcsolaton keresztül közvetlenül csatlakoztatható a flexo nyomdagép PLC-jéhez. A riasztási szintek figyelmeztetik a kezelőt, ha a töltés veszélyes szintet ér el. Az IQ Manager rendszer így biztosít minden lényeges információt a nagy sebességű, kiváló minőségű és versenyképes flexo nyomtatás fenntartásához.

Szeretne többet tudni a szatikus töltés hatásairól, vegye fel kollégánkkal a kapcsolatot.