Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Digitális nyomtatás elektrosztatikus problémái

A kis példányszámú nyomatok előállításában manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend digitális nyomtatás. A hagyományos nyomdai munkáktól eltérően a digitális nyomtatáshoz nincs szükség nyomóforma használatára, hanem a digitális forrásból származó nyomtatandó anyag toner-, vagy tintasugaras technológiával kerül a nyomathordozó felületre.

A digitális nyomtatás fejlődésével széles körben elterjedt és alkalmazott a POD – Printing On Demand, vagyis igény szerinti nyomtatás.

 

A sztatikus töltés okozta problémák a digitális nyomtatásban

A nyomdai folyamatok során antisztatizáló berendezések nélkül keletkező nem kívánatos statikus töltés sok problémát, meghibásodást tud okozni a nyomtatás során. Mindezt fokozza a nyomdai levegő alacsony páratartalma is.

A fellépő problémák közé tartozhat a porosodás, ami következtében rossz minőségű (életlen, elmosódott) nyomatok keletkeznek, vagy nagy mértékben koszolódnak a nyomtatófejek. Ezek a károsító hatások a sztatikusan töltött anyagok részecske vonzása miatt történnek, és a gépállások többlet költséget, valamint a versenyképesség elvesztését eredményezhetik.

Felület tisztítás – antisztatizálás

A nyomtatási felület nagyfokú tisztasága kiemelt fontosságú. A Simco-Ion kifejlesztett egy könnyen telepíthető rendszert, amely még a nyomtatás előtt megtisztítja a kívánt felületet a nemkívánatos papíralapú, és egyéb elektrosztatikusan a papírhoz tapadó szennyeződéstől. A nyomtatás így jobb minőségű lesz, a hibás nyomtatások száma csökken, és a szennyeződések eltávolítása miatt a nyomtató gépsor szervizelési gyakorisága is csökken.

Napjainkban a változó információk nyomtatási igénye révén a digitális nyomtatás teret nyert a termék címkézés, a flexibilis csomagolóanyagok, a kartondobozok színes nyomtatásában is.

A gyártók, akik síkfelületekre, mint például papírívek, kartonpapír, fa padlózat és különféle műanyag lapokra digitális technikával nyomtatnak, több problémát tapasztalhatnak a nyomtatás során, melyet az ionizátorok hiányában keletkező magas statikus töltés okoz. A probléma megoldásához elektosztatikus méréseket kell végezni, hogy megtaláljuk, hogy hol keletkeznek a töltések és hogy milyen antisztatizálókat kell alkalmazni.

Elektrosztatikus térerő mérések

A sztatikus töltődés pontos helyének lokalizálásához kézi FMX térerőmérőt, vagy a gyártás közben is használható inline sztatikus mérőműszert kell alkalmazni. A mérnök munkatársaink a precíz mérésekkel a töltés nagyságát is megállapítják, aminek eredményeként meghatározzák a problémák megszüntetéséhez szükséges ionizátorok paramétereit.

Ionizált levegő befúvás

A nyomdai munkák során előforduló másik probléma forrás, a papírlapok, műanyag táblák összetapadása. A lapok adagolása következtében létrejövő sztatikus töltések miatt az egyes rétegek, papírívek egymáshoz tapadnak, amit a rétegek közé ionizátoros lapos fúvókával, vagy légkéssel befújt ionizált levegővel lehet megszüntetni.

A töltés semlegesítéssel a lapok az ívadagolóval gond nélkül, egyesével adagolhatók a gyártógépbe. A szállítósoron továbbított termékek felülete tisztítható a Typhoon rendszer, vagy forgókefével kombinált ipari ionizátorok segítségével. A koronakezelő használata után ellenőrző mérésekkel ismételten érdemes meggyőződni arról, hogy a műanyag lapok töltődéstől mentesen folytatják útjukat.

Töltés semlegesítés antisztatizáló berendezéssel

Amikor a nyomtatáshoz több fejet is használnak, akkor alacsony sztatikus feszültségre van szükség a kiváló minőségű nyomtatás és a folyamatosan tiszta nyomtatófejek garantálása érdekében. Mindez megállás nélküli gépfutást és termelékenység növekedést eredményez.

A cél elérésének az érdekében a Simco IQ Manager System egy valós idejű vezérlő és felügyeleti lehetőséget kínál Close Loop Feedback (CLFB) rendszerrel. Ez a rendszer ellenőrzi és vezérli az összes csatlakoztatott antisztatizáló eszközt (ionizátorokat) és igény esetén Fieldbus-on keresztül csatlakozni is tud a PLC-hez.

A nyomdai gépekben és az előállítási folyamat során történő sztatikus töltés mérés és az adatok rögzítése felhasználható a minőségbiztosításban. A mérőfejek, szondák által szolgáltatott adatok információkat nyújtanak az ionizátor rudak hatékonyságáról az esetleges tanácsos karbantartásáról. A sztatikus töltés nagyságáról folyamatosan érkező eredmények jelezhetik a beavatkozások, riasztások szükségességét.

A IQ Manager System alkalmazásával megvalósított kontrolált sztatikus töltés semlegesítés biztosítja a nyomdagépek fennakadások nélküli működését és a minőségi problémák csökkentését.

Bővebb és részletesebb szakmai információkért hívja szakértő kollégánkat!