Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Áramütés éri a dolgozókat

 

Egy nagyon gyakori probléma, hogy a kezelő személyzetet áramütés éri miközben olyan tárgyak közelében dolgoznak, amelyek nagy elektrosztatikus töltéssel rendelkeznek.
A problémák akkor jelentkeznek, mikor a gépkezelők közel mennek az erősen feltöltődött anyagokhoz. Ilyen eset fordulhat elő például egy tekercsen lévő fólia le,-illetve feltekercselése során.
Az elektrosztatikus töltéssel bíró anyagokról szikraáthúzás következhet be a közelében lévő személyre, ami kellemetlen és olykor veszélyes is lehet.
Az anyagok mellett a gyártás ill. kezelés során dolgozó is feltöltődhet azáltal, hogy közel áll a feltöltött tárgyhoz. Ebben az esetben a szikra akkor keletkezik, mikor a dolgozó személy közel megy egy földelt fémfelülethez.

A megoldás egyik esetben sincs közvetlenül kapcsolatban a dolgozó személlyel, a megoldás az, hogy megelőzzük a nagymértékű elektrosztatikus töltés kialakulását a tárgyak, anyagok felületén.
Az elektrosztatikus töltéseket csökkenthetjük azáltal, hogy a gyártási folyamat utolsó szakaszába egy antisztatizáló berendezést (ionizátort) helyezünk el, oda ahol a dolgozót áramütés éri vagy feltöltődik. A legtöbb esetben ez megoldást jelent a problémára.
Alkalmanként viszont a feltöltődés olyan magas, hogy a gyártási folyamat több pontjában is semlegesíteni kell a terméken kialakuló sztatikus töltést (ki kell sütni). Ezután az utolsó szakaszban elhelyezett antisztatizáló berendezés biztonságos szintre csökkentheti a megmaradó töltést.
Ebben a folyamatban alkalmazott termék, amellyel kiküszöbölhető a elektrosztatikus kisülés: ThunderION