Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Anyagsérülés az elektrosztatikus töltés miatt

A gyártás alkalmával keletkező elektrosztatikus kisülések károsíthatják a gyártási folyamat anyagait, ill. az elektromos berendezéseket.

Az anyagtovábbítás során elektrosztatikus töltés épülhet fel az anyagok felületén, mivel a feszítőgörgők és az anyag között lévő súrlódás töltést hoz létre. Minden egyes újabb súrlódás felhalmozza a töltéseket.

A sztatikus töltések rövid idő alatt nagyon magassá válhatnak, melyek értéke nem ritkán meghaladja a 100kV-ot. Mikor az elektrosztatikus töltés mértéke meghalad egy maghatározott szintet, spontán kisülés és szikra alakulhat ki, amely az anyag vagy a közelben lévő elektromos berendezés sérülését okozhatja.

Antisztatizáló rudakat kell elhelyezni a termék előállítási folyamatban a szikra kialakulásának helyét megelőzően a feszítőgörgők elé.

A legtöbb esetben az elektrosztatikus töltések túl magasak ahhoz, hogy egy szakasznyi rúdionizátor megszüntesse azokat. További rúdionizátorok szükségesek ahhoz, hogy az elektrosztatikus töltéseket kontrollálhassuk a gyártási folyamat elejétől a végéig.

Ebben a folyamatban alkalmazott termékek: Performax Easy