Rondó Kft - Szakértelem az elektrosztatikában

Antisztatikus anyagok és antisztatizáló berendezések

Az anyagok szétválása, súrlódása vagy az influencia révén létrejövő sztatikus feltöltődés komoly gondot okoz a különféle gyártási folyamatokban. Egyes iparágakban selejtes termékekkel, látens meghibásodással járhatnak az elektrosztatikus jelenségek, míg máshol tűz- és robbanásveszéllyel fenyeget a nem kívánt sztatikus kisülés.

Antisztatikus anyagok

Mindezek elkerülése érdekében kiemelt fontosságú az alkalmazott anyagok tulajdonsága. A sztatikus feltöltődés mértékére és módjára az anyagok triboelektomos sorban való elhelyezkedése is utal.
A legnagyobb kockázatot a kis vezetőképességgel rendelkező, úgynevezett szigetelő anyagok jelentik, ahol a kialakult sztatikus töltések elvezetése nem valósul meg. Emiatt azokon a helyeken, ahol óvakodni kell az elektrosztatikus feltöltődéstől, ott vezetőképes, vagy disszipatív anyagok használata indokolt.

Az antisztatikus valamint a töltés elvezető anyagokkal és semlegesítő berendezésekkel elkerülhető a káros elektrosztatikus feltöltődés, ill. kisülés. Az antisztatikus felületek kevésbé hajlamosak a levegőben lévő porszemcsék, apró anyagrészecskék vonzására, ezáltal a termékeink felülete pormentesebb, szebb lesz. Az anyagszállító soroknál is lényeges lehet, hogy szükség esetén antisztatikus görgők, hengerek továbbítsák az alkatrészeket, termékeket.

Antisztatizálás

Az esetlegesen kialakuló töltéseket a gyártási folyamat kritikus részein elhelyezett antisztatizáló berendezésekkel lehet semlegesíteni.

Az általunk kínált ionizátorokkal a legkülönfélébb helyzetekben is megoldható az antisztatizálás, vagyis a sztatikus töltések semlegesítése, kiegészítő eszközökkel (pl. légkések, kefék stb) felszerelve pedig hatékony felülettisztítás biztosítható.
A termékpalettánkon szereplő vezetőképes és disszipatív alapanyagokból akár egyedi kialakítású munkahelyek, tárolók, szerelvények előállítását is vállaljuk.

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!