Rondó Kft - Szakértelem az ESD védelemben

Anyagok elektromos jellemzői

Az elektrosztatikus töltés keletkezését az anyagok fizikai, kémiai és elektromos tulajdonságai befolyásolják. Az elektronok áramlásának biztosítása, ill. akadályozásának mértéke alapján az anyagokat az alábbi kategóriákba soroljuk.

Vezető anyagok

Azok az anyagok tartoznak ide, amelyek a felületükön, vagy a térfogatukon keresztül könnyű elektronáramlást tesznek lehetővé. Az elektronok szabad áramlásának következtében a feltöltődött vezetőképes anyagban a töltés egyenletes elosztást mutat, ha elektrosztatikus mező ezt nem befolyásolja, és egy másik vezetőképes anyaggal történő érintkezés során az elektronok könnyen megoszlanak az anyagok között. A vezetőképes anyagok a földeléstől, vagy másik vezetőképes anyagtól elszigetelve megtartják az elektrosztatikus töltöttségüket.  A vezetőképes anyagok töltését semlegesíteni lehet a földelési ponttal összekötve.

Szigetelő anyagok

A szigetelő anyagok ellenállása nagy, így megakadályozza, vagy jelentősen korlátozza az elektronok áramlását. Ezáltal rendkívül nagy mennyiségű töltés keletkezhet a szigetelő anyagon, akár különböző helyeken és eltérő polaritással is. Miután az elektronok mozgása nagyon csekély, ezért a töltés hosszú ideig képes megmaradni.

Disszipatív anyagok

A disszipatív anyagok az ellenállásukat tekintve a vezető és a szigetelő anyagok között helyezkednek el. Bár a vezető anyagokhoz képest lassabban, de lehetővé teszik a töltések földre, vagy másik vezető anyagra történő átadását.

 

Talán ezek még érdekesek lehetnek Ön számára!